11/03/2025
Sociale Veiligheid op het werk: wat kun je zelf doen?
Sociale Veiligheid betekent dat medewerkers zich vrij voelen om hun ideeën, zorgen en gevoelens te uiten zonder angst voor negatieve reacties. Als dit kan, krijg je open communicatie, een hecht team, gezamenlijke groei en goede prestaties. Dit vraagt aandacht en inzet van iedereen.
Probeer het eens. Speek je uit over je zorgen. Breng een nieuw idee in, ook al ben je er nog niet zeker van of het een goed idee is. Durf je gevoelens te tonen. Je werk is belangrijk voor je, dat kan emoties oproepen. Dat is heel menselijk!
Voor de toehoorder: luister goed, zonder te oordelen. Stel vragen, doe moeite om de ander te begrijpen. Je hoeft het niet met je collega eens te zijn. Praat daarover. Dat kan prima zonder negativieit. Kruip eens in de huid van de ander, en voel hoe het voor hem/haar moet voelen. Zo beloon je jouw collega voor de moed om zich uit te spreken!
Sociale Veiligheid werkt aanstekelijk: je doet het samen. De ene keer zegt je collega iets over zijn gedachtes en gevoelens. Als jij mild naar hem reageert, maakt dat ruimte voor jou om je een volgende keer uit te spreken. Sociale Veiligheid is een werkwoord. Werk eraan, samen met je collega’s.
Als iedereen leert omgaan met zijn eigen gevoeligheden en behoeften, ontstaat een veilige werksfeer waarin mensen eerlijk durven te praten en fouten mogen maken. Een werksfeer waarin je jezelf kunt zijn. Dat werkt lekker!
Vertrouwenspersonen kunnen je hierbij helpen
Ervaar je weinig sociale veiligheid op je werk? Weet je niet hoe je dat aan kunt pakken? Wil je hierover praten of heb je er begheleiding bij nodig? Neem contact op met een vertrouwenspersoon.