Begeleiding Beschuldigde

Wanneer een medewerker beschuldigd wordt van een misdrijf of ongewenste situatie op de werkvloer, kan dit een zeer belastende ervaring zijn.

Voor de melder en de beschuldigde is een (klacht)onderzoek vaak extreem ingrijpend!

De melder wordt vaak bijgestaan door een vertrouwenspersoon, wat een groot verschil maakt voor de melder.  Maar hoe zit dat met de beschuldigde?

Lees meer

Hoe zit het met de beschuldigde?

De werkgever heeft zorgplicht voor al z'n medewerkers. Ook voor degene die beschuldigd is! Iemand die naast de beschuldigde staat en hem of haar ondersteunt, kan een wereld van verschil maken in deze situatie. Deze ondersteuning kan ik bieden als begeleider van de beschuldigde.

 

Vergeet niet: een beschuldigde is niet schuldig, tenzij uit  onderzoek het tegendeel blijkt!

Waarom heb je een aparte begeleider voor de beschuldigde nodig? 

Veel organisaties weten niet precies hoe ze moeten omgaan met een situatie waarin een medewerker beschuldigd wordt. Het is van groot belang om dan meteen een onafhankelijke, ervaren begeleider in te schakelen. De vertrouwenspersoon is er voor de melder en kan de beschuldigde niet begeleiden.  
Het begeleiden van de beschuldigde is een andere rol en vereist specifieke expertise. 

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de beschuldigde medewerker nog geen schuldige is totdat onderzoek dit heeft aangetoond. Organisaties onderschatten vaak de impact van een klacht/onderzoek op de beschuldigde medewerker. Wanneer de medewerker zich niet gehoord of gesteund voelt, kan dit leiden tot frustratie, miscommunicatie of zelfs escalatie. Dit kan de situatie aanzienlijk verergeren en leiden tot juridisering, hogere kosten en langere procedures. 

Met de juiste begeleiding van de beschuldigde en de juiste adviezen aan de organisatie, kan voorkomen worden dat de medewerker bij voorbaat schuldig bevonden wordt en niet meer terug kan keren als zijn/haar onschuld later bewezen is. Als begeleider zorg ik ervoor dat de beschuldigde zich ondersteund voelt, waardoor de kans op escalatie wordt verkleind en er een effectievere oplossing kan worden gevonden. 

Wat doe ik als begeleider? 

Als begeleider ben ik er om de beschuldigde medewerker door het proces te helpen. En  ook om de organisatie van adviezen te voorzien. Ik bied ondersteuning in het begrijpen van de situatie, het uitleggen van rechten en het helpen met een passende reactie. Ik bied emotionele ondersteuning, help bij het structureren van het verhaal en zorg ervoor dat er geen belangrijke stappen worden overgeslagen. Mijn doel is om juridisering en escalatie van conflicten te voorkomen en samen tot werkbare oplossingen te komen. 

Hoe kan ik helpen?

  • Steun aan beschuldigde Ik bied een luisterend oor en help de beschuldigde medewerker om gedachten en gevoelens te ordenen. Ik kan meegaan naar gesprekken en zal de beschuldigde coachen.

  • Informeren Ik informeer de beschuldigde medewerker over het proces, de te nemen stappen en de mogelijke gevolgen daarvan.

  • Stimuleren Actief streven naar een afhandeling in het informele traject, tenzij daar zwaarwegende bezwaren tegen zijn.

  • Doorverwijzen Doorverwijzen naar vervangende of aanvullende hulp (psycholoog, jurist, mediator, etc).

  • Voorkomen van escalatie Door de juiste begeleiding kan ik ervoor zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt en escalatie wordt voorkomen.

  • Adviseren Adviseren van het management tijdens en na het traject over de afhandeling van het traject en (proces)verbeteringen binnen de organisatie.

Let op: vertrouwenspersoon en begeleider van de beschuldigde kunnen niet dezelfde persoon zijn 

Het is belangrijk om te begrijpen dat ik als vertrouwenspersoon en begeleider van de beschuldigde niet beide rollen binnen één organisatie kan vervullen. Omdat de vertrouwenspersoon de belangen van de melder behartigt, zou het niet correct zijn om deze rol ook voor de beschuldigde op me te nemen. De onafhankelijkheid en objectiviteit die vereist is voor de begeleiding van de beschuldigde kan alleen gewaarborgd worden als deze twee rollen gescheiden blijven. 

Ook als er meerdere vertrouwenspersonen binnen een organisatie zijn, is het belangrijk om een aparte begeleider voor de beschuldigde in te schakelen.  

  • De collegialiteit tussen vertrouwenspersonen kan onder druk komen te staan wanneer één van hen de beschuldigde bijstaat terwijl de ander de melder bijstaat. Dit kan leiden tot ongemakkelijke situaties tussen de vertrouwenspersonen.

  • Werknemers kunnen het gevoel krijgen dat vertrouwenspersonen niet volledig onafhankelijk zijn, als vertrouwenspersonen ook beschuldigden ondersteunen.

  • Zowel vertrouwenspersonen als begeleiders beschuldigden hebben een adviesfunctie richting het management. Beiden adviseren vanuit een ander perspectief. Het is belangrijk om beide perspectieven te kennen.

Het is dus essentieel om een aparte, onafhankelijke begeleider in te schakelen om de objectiviteit te waarborgen en ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich gehoord en gesteund voelen. 

Neem contact op

Neem contact met mij op om meer te leren over hoe ik kan helpen en hoe ik een beschuldigde medewerker kan ondersteunen in deze ingrijpende situatie.  
Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een oplossing die zowel voor de organisatie als voor de medewerker werkt. 

Neem contact op