12/03/2025
Negeren: stille pijn
Negeren is één van de meest voorkomende vormen van pesten op de werkvloer. Het lijkt onschuldig, maar de impact is groot. Wanneer collega’s je bewust niet aankijken, niet reageren op je vragen, je e-mails niet beantwoorden of je buiten gesprekken en activiteiten houden, voelt dat pijnlijk en eenzaam.
Je bent er wel, maar het lijkt alsof je niet bestaat. Je doet er blijkbaar niet toe. Iemand negeren is iemand bewust respectloos behandelen.
Dit kan grote gevolgen hebben. Iemand die langdurig genegeerd wordt, kan zich onzeker, verdrietig of boos gaan voelen. Je gaat twijfelen over je eigen kunnen en het plezier in het werk verdwijnt. Dit kan leiden tot stress, slapeloze nachten en ziekte. Niet alleen de persoon zelf lijdt hieronder, ook het werk en de organisatie. Een negatieve werksfeer verlaagt de productiviteit, zorgt voor meer uitval en verhoogt het personeelsverloop. Innovatie en samenwerking nemen af, terwijl de kosten voor werving en ziekteverzuim stijgen.
Voor een organisatie is negeren een signaal dat er iets mis is. Teams werken minder goed samen. Het vertrouwen onder collega’s en in de leidinggevenden daalt. Dit heeft invloed op de kwaliteit van het werk en de tevredenheid van medewerkers.
Wat kun je doen als je genegeerd wordt? Blijf niet stil, maar probeer het bespreekbaar te maken. Kies een moment om rustig met de collega of leidinggevende te praten. Vraag naar de reden en vertel hoe jij je voelt. Soms is iemand zich niet bewust van het effect van zijn of haar gedrag.
Blijft het probleem bestaan? Zoek steun. Praat met een vertrouwenspersoon. Deze persoon kan luisteren, advies geven en samen met jou zoeken naar een oplossing. Je staat er niet alleen voor.
Je verdient een veilige en respectvolle werkomgeving!